Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- olej z winogron
- 70 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek - ok. łyżki (może być też trochę więcej)
Sposób przygotowania:
- Kaszę opłukać na sitku chłodną, bieżącą wodą. Przelać ją wrzątkiem, a następnie przełożyć do gotującej się, osolonej wody. Ugotować do miękkości.
- Kaszę ostudzić, a następnie zblendować z mlekiem, olejem, mąkami (pszenną i ziemniaczaną), solą i pieprzem. Na koniec wmieszać szczypiorek.
- Na patelni rozgrzać olej (cienka warstwa)
- Nakładać po dużej łyżce ciasta
- Smażyć do zarumienienia się placuszków (około po 2 minuty na stronę)
Placuszków wychodzi ok. 8 sztuk.
Oto mój efekt:
Fajnie, że trafiłam na ten wpis. Przepis sobie już zapisałam. Ja także całe lata nie znosiłam kaszy, ale nagle jakiś czas temu ni z gruszki, ni z pietruszki zachciało mi się jej i to mieszkając w Niemczech! Niemcy kaszy nie znają, ale z pomocą przyszedł mi rosyjski sklep. Najcudowniejszy Pod Słońcem Mąż skrzywił się na kaszę w tradycyjnej postaci, a ja miałam tak wielką ochotę na kaszę z ogórkami kiszonymi i kefirem. Niemniej z myślą o nim zaczęłam eksperymentować i wymyślać różne potrawy z kaszy. Nadziewane wyrzywa, zapiekanki itp. Ostatnim hitem jest ciasto z kaszy gryczanej, jakie robię na bazie starego rosyjskiego przepisu. Na pomysł placuszków z kaszy jeszcze nie wpadłam, także wielkie dzięki za podpowiedź!
OdpowiedzUsuńSBUNDOWANI (http://sbundowani.blogspot.com/)
Od kilku lat próbuje różnych wariacji wege kotletów, ale z jaglanką jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła jednego. Może dwa... Albo trzy... Albo cały talerz <3
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na smaczny i zdrowy posiłek
OdpowiedzUsuńPyszności na talerzu :) Z przyjemnością wykorzystam przepis, gdy nadarzy się okazja ku temu :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda może i ja się słyszę ☺❤
OdpowiedzUsuńZapisałam sobie w zakładkach, w sobotę wieczorem zrobię i wezmę w niedzielę do pracy :)
OdpowiedzUsuńProsty przepis na szybko obiad:)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaję się super - piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
http://alex-faashion.blogspot.com/
Wyglądają znakomicie!
OdpowiedzUsuńPlacuszki z kaszy lubię doprawiać trochę na ostro, trochę orientalnie - curry, ostrą papryką... :)
OdpowiedzUsuńJaglane placuszki bardzo lubię. Są bardzo sycące i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńbardzo zdrowe, jeszcze nigdy nie jadłam, więc chetnie kiedyś wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę kaszę i z chęcią sprawdzę Twoją propozycję na danie z jej wykorzystaniem. ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam placki z cukinii, ale myślę, że te również mogłyby mi smakować. :)
OdpowiedzUsuńmój blog :)
Ale to pysznie wygląda! Muszę kiedyś takie zrobić. :)
OdpowiedzUsuńCzy szczypiorek mogę dodać do ciasta, a nie posypywać? Kiedyś jadłam takie placki ziemniaczane z pietruszką w środku i były pyszne.
OdpowiedzUsuńJa dałam łyżkę do ciasta, a później jeszcze trochę posypałam ;)
UsuńMniam jakie pyszności :O ;* Uwielbiam <3 A ja serdecznie zapraszam do mnie i do obserwacji mojego bloga https://justaahe.blogspot.com/ a z pewnością zrewanżuję się obserwacją ;** Pozdrawiam cieplutko ;**
OdpowiedzUsuńMmm...ale przepysznie wygląda i pewnie tak też smakuje :) Mniam!
OdpowiedzUsuń