Przepis na: ciasto drożdżowe


Lubicie słodkości? Ja uwielbiam. Dlatego szczególnie teraz, w okresie wakacji, staram się piec kiedy tylko mogę. Na dłuuugie lata zapomniałam o cieście drożdżowym, choć to smak mojego dzieciństwa i pobytu w babcinym domu. Kilka tygodni temu przyszła mi na niego wielka ochota. I tak robię go już po raz kolejny. Bo z tego przepisu jest naprawdę pyszny!

Wiadomo, z ciastem drożdżowym trochę się trzeba pobawić, bo jego rośnięcie zajmuje sporo czasu. Ale naprawdę warto :)


Składniki:

  • 30 g świeżych droższy 
  • 1 płaska łyżka cukru (najlepiej drobnoziarnisty)
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • ok. 125 ml ciepłego mleka*
* mleko musi mieć temperaturę taką samą jak palec lub troszeczkę wyższą (minimalnie); ja zamaczam łyżkę w mleku i dotykam zatopionego miejsca palcem

  • 3 żółtka 
  • 1 białko
  • 400 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 80-90 g stopionego masła
  • ok. 125 ml ciepłego mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj rozczyn: do wysokiego kubka (lub innego naczynia) wsyp cukier, mąkę, dodaj skruszone drożdże, zalej mlekiem i wymieszaj. Odstaw na około 10 minut.
  2. W tym czasie na patelni roztop masło. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do mąki (najlepiej wcześniej ją przesiać). Dodaj wyrośnięty rozczyn. Dolej także mleka (najlepiej nie wszystko na raz - dodaj tyle, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Ugniataj.
  3. Kiedy ciasto ma już dobrą konsystencję (nie lepi się, jest elastyczne i gładkie) dodaj roztopione (wystudzone!) masło. Następnie zagnieć ciasto przez kilka minut. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  4. 10 minut przed końcem wyrastania ciasta, przygotuj kruszonkę łącząc ze sobą: mąkę, zimne masło i cukier puder.
  5. Po ok. 1,5 godziny uderz w ciasto pięścią i zagnieć w misce (przez kilka minut). Przełóż je do blachy (ja korzystam z keksówki; jeśli nie masz formy silikonowej, wyłóż ją papierem do pieczenia). Wierzch ciasta posmaruj białkiem. Posyp kruszonką.
  6. Odstaw ciasto na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  7. Ciasto włóż do piekarnika na 20-35 minut nagrzanego do temperatury 150 stopni (termoobieg); lub 180 stopni góra-dół. Jeśli nie wiesz czy ciasto jest już upieczone zobacz na jego wierzch czy jest już zarumieniony, a najlepiej sprawdź jego wnętrze patyczkiem do szaszłyka.

Ciasto jest już gotowe - pozostaw do wystygnięcia 😊
Smacznego!

Lubicie ciasto drożdżowe? Macie jakieś swoje sprawdzone przepisy? Koniecznie dajcie znać w komentarzu 😊

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Szablon wykonany przezBlonparia